RAZMJENA SPORTAŠA ZAGREB-PEKING

Nakon što je zagrebačka taekwondo ekipa sačinjena od 21 sportaša sretno stigla  u Peking u sportski centar SHI CHA HAI SPORTS SCHOL u kojem će boraviti i trenirati sa najboljim sportašima Kine, oglasili su se sa prvim dojmovima i slikama.

Nakon kratke dobrodošlice koja je upriličena za naše sportaše i trenere u pratnji, uz svakodnevne treninge koji se odrađuju i do 3 puta dnevno (od kojih prvi startaju za naše sportaše u nezamislivo vrijeme – 06:00h ujutro), upriličio se posjet i najvećim kulturnim i povijesnim znamenitostima Kine (Kineskom zidu, Zabranjenom gradu, Parlamentu, pekinškoj operi i najvećem trgu na svijetu - Tienanmenu koji može primiti 2 miliona ljudi), nakon čega su hrvatskoj ekspediciji u cijelosti „otpale noge“.

Uslijedio je i prvi „šok“ po dolasku, kad su naši mladi sportaši koji današnje vrijeme ne mogu zamisliti bez facebooka, saznali da ga ta zemlja ne podržava. No ubrzo su se snašli kroz alternativne vidove komunikacije.

Naši sportaši prava su atrakcija gdje god se pojave u „kosookom“ svijetu, pa ih mnogi zaustavljaju na ulici i mole za fotografiranje. Imali su i posebnu priliku – doživjeti proslavu kineske Nove Godine na kineskom tlu, što je iz njihove perspektive podsjećalo na pravi rat u gradu pirotehnike u kojem su slobodnu zonu neba zauzeli leteći zmajevi. Bio je to poseban doživljaj koji brojni sportaši spominju u svojim mailovima.

Iz dvorane uglavnom stižu dojmovi puni hvale od strane zagrebačkih sportaša,  oduševljeni su uvjetima u kojima treniraju i koji do sada u njihovoj sportskoj karijeri nisu viđeni; konstatiraju da su u odnosu na Kineze značajno slabije razgibani, ali puni samopouzdanja izjavljuju da su kvalitetniji od Kineskog tima u sparinzima. Iskreno priznaju da takva radna disciplina i kvalitetan pristup treningu u Hrvatskoj nije svakodnevnica. Ne žale se na pojačane napore i  težinu treninga, ali sanjaju hrvatsku hranu i maminu kuhinju.

Do njihovog povratka i detaljnog izvješća... neka slike govore.